اگر صاحب یک وب سایت برای کسب و کارتان هستید و یا اگر طراح سایت هستید و برای دیگران وب سایت طراحی و اجرا میکنید، باید مسئله افزایش امنیت سایت را در درجه اول اهمیت قرار دهید.
هکرها همیشه در کمین امنیت سایتها هستند و برای به دست آوردن و یا از بین بردن اطلاعات شما نقشه میکشند. هک و از دسترس خارج شدن یک وب سایت تجاری و یا فروشگاهی میتواند ضررهای جبران ناپذیری را به اعتبار یک کسب و کار وارد کند و تا مدتی کار آن برند و یا شرکت را مختل کند. به علاوه از دست رفتن همیشگی و دائمی اطلاعات نیز مشکل بزرگی است. در این مقاله قصد داریم تا با روش های افزایش امنیت سایتها آشنا شویم و ببینیم که طراحان و یا گردانندگان یک وب سایت چه اقداماتی را باید در این زمینه انجام دهند.
چرا امنیت وب سایت اهمیت بسیار بالایی دارد؟
مطالعات و پژوهشهای متخصصان آیتی و امنیت رایانهای نشان داده است که حملات هکرها به رایانههای دارای دسترسی به اینترنت، به طور متوسط هر 39 ثانیه یک بار اتفاق میافتد و از هر سه کاربر، یک نفر را در سال تحت تأثیر قرار میدهد.
ممکن است احساس کنید که کسب و کار شما آن قدر مهم و گسترده نیست که در معرض خطر حمله سایبری قرار گیرد، اما حقیقت این است که 64 ٪ از شرکتها حملات هکری را به این شکل تجربه کردهاند. در واقع ثابت شده است که 95٪ از موفقیت این حملات، به دلیل خطای انسانی بوده است. پس حمله و آسیب امنیتی، همیشه در کمین کسب و کار و وب سایت شما است و میتواند به عنوان چالشی بزرگ در سر راه پیشرفت و درآمدزایی شما قرار گیرد.
برای افزایش امنیت وب سایت خود چه اقداماتی انجام دهم؟
اگر صاحب وب سایت هستید و یا وب سایتهای خاصی را برای دیگران اداره میکنید، بهتر است نکاتی که در ادامه مقاله افزایش امنیت سایت به آنها اشاره میشود را همیشه و با بالاترین دقت اجرا کنید.
1. به روزرسانیهای نرم افزارهای مورد استفاده را به سرعت انجام دهید
با توجه به مسئولیتهای فراوانی که هر صاحب کسب و کار دارد، فراموش کردن چیزی به ظاهر بیاهمیت مانند پیگیری زمانی که نرمافزار شما نیاز به بهروزرسانی دارد، بسیار شایع است. این کار به ظاهر ناچیز میتواند تأثیر زیادی بر امنیت وب سایت و همچنین امنیت کسب و کار شما و مشتریان آن داشته باشد.
شاید باورتان نشود اما طبق گزارشات موسسات امنیت اینترنتی، 22 درصد از مسائل امنیتی بحرانی گزارش شده، در نتیجهی استفاده از نرمافزارهای قدیمی ویا اصلاح نشده است. هکرها به شدت نقصهای امنیتی در نرم افزارهای مورد استفاده در وب سایت را هدف قرار می دهند. در نتیجه، اطمینان از به روز بودن هر محصول نرم افزاری که استفاده میکنید، ضروری است.
2. فقط از فایلها، افزونهها یا برنامههای ضروری برای مدیریت وب سایت استفاده کنید
بر اساس یک نظرسنجی جهانی در راستای افزایش امنیت سایتها، نقصهای امنیتی وب سایتها، تنها در پنج سال گذشته، 67 درصد افزایش یافته است. ایجاد یک فهرست کلی از برنامههای کاربردی مختلفی که استفاده میکنید، میتواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد. درست است که پلاگینها و برنامههای مختلفی برای مدیریت وب سایت استفاده میشود و استفاده از آنها کار را برای شما سادهتر میکند اما این موضوع ریسک امنیتی را بالاتر میبرد.
استفاده از این ابزارها در عین سادگی، میتوانند شما را در برابر حملات آسیبپذیر کنند. زیرا نقاط ورود احتمالی را نیز در اختیار هکرها قرار میدهند. برای جلوگیری از این امر، بهتر است تا لیست مواردی را که برای مدیریت سایت استفاده میکنید را محدودتر نگه دارید. بهتر است برای جلوگیری از لو رفتن اطلاعات شخصی در هنگام استفاده از این ابزارها و پلاگینها، مطمئن شوید که بهروز هستند و فایلها، برنامهها یا افزونههای غیر ضروری را که دیگر از آنها استفاده نمیکنید، حذف نمایید.
3. از رمز عبور قوی استفاده کنید و آنها را به روز کنید
همه ما بارها و بارها درباره اهمیت انتخاب یک رمز عبور صحیح و امن برای افزایش امنیت سایتها، شنیدهایم. تقریباً همه میدانند که استفاده از رمز عبور یا پسورد قوی چقدر مهم است اما حقیقت موضوع این است که بسیاری از ما هنوز به رمزهای عبوری که برای همیشه استفاده کردهایم، متکی هستیم که در بیشتر موارد، حاوی اطلاعات شخصی مانند تاریخ تولدها یا نام عزیزان ما است. همچنین این رمز عبورهای نامطمئن، ممکن است شامل یا اطلاعات دیگری که به راحتی با جستجو در دامنههای عمومی و حسابهای رسانههای اجتماعی قابل بازیابی هستند، باشد.
شما هر چند وقت یکبار رمزهای عبور خود را به روز میکنید؟ با توجه به دادهها و اطلاعات موجود، 93٪ از شرکتها قوانینی را برای انتخاب رمز عبور دارند اما کمتر از 25٪ از این شرکتها در واقع از این قوانین تبعیت میکنند.
هکرها از نرمافزارهای بسیار پیچیدهای استفاده میکنند که از ابزارهای خاصی برای شکستن رمزهای عبور استفاده میکند. به منظور محافظت در برابر حملات هکرها به پسوردها، رمزهای عبور باید به طور منظم، به روز و پیچیده شوند. این موضوع به آن معنی است که یک رمز عبور استاندارد باید حداقل 10 کاراکتر داشته باشند و ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک، کاراکترهای خاص و اعداد باشد.
4. از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید
یکی از مهمترین اقدامات در جهت افزایش امنیت سایتها، بر اساس گزارش مراکز امنیت داده، 93 درصد از مشاغلی که دادههای خود را به مدت 10 روز یا بیشتر از دست دادهاند، ظرف یک سال پس از روی دادن این مشکل، ورشکستگی خود را اعلام کردهاند. علاوه بر این، 50٪ از این مشاغل، بلافاصله ورشکسته شدهاند چون اعتبار خود را در بین مشتریان از دست دادهاند.
اگر به طور منظم از فایلهای خود نسخه پشتیبان تهیه نمیکنید، در واقع در حال انجام یک بازی خطرناک هستید. بسیاری از ارائه دهندگان میزبانی وب، پشتیبانگیری روزانه به مشتریان خود ارائه میدهند تا در صورتی که دادههای ارزشمند شما از بین رفت یا از دسترس خارج شد، راهی برای بازگشت آنها وجود داشته باشد. برای جلوگیری از این مشکل و به عنوان یکی از روش های افزایش امنیت سایت، بهتر است که به طور منظم از فایلهای خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. خوشبختانه، تعداد زیادی افزونه و اپلیکیشن وجود دارد که میتواند به خودکارسازی این فرآیند کمک کند تا نیازی به انجام دستی این ذخیرهسازی، نباشد.
5. مدیریت دسترسی کاربران وب سایت به فایلهای حساس
طبق یک مطالعه جهانی، 41٪ از مشاغل به همه کارمندان خود اجازه میدهند تا به پروندههای حساس دسترسی داشته باشند. فایلهای حساس آنهایی هستند که حاوی اطلاعات مهمی مانند شماره کارت اعتباری، اطلاعات شخصی یا سوابق سلامتی افراد و یا مشتریان هستند.
اگر مدیریت دسترسی به خوبی توزیع نشده باشد، امنیت وب سایت و دادههای شما در خطر جدی خواهد بود. شما به عنوان مدیر، باید کاربران مختلف را به طور فعال مدیریت کنید و اقداماتی را برای اختصاص مجوزهای مناسب به آنها و بر اساس نقش آنها در شرکت خود انجام دهید. در صورتی که متوجه شدید که ممکن است نیاز به اعطای مجوزهای افزایش فردی داشته باشید، حتماً به خاطر داشته باشید که پس از تکمیل کار و برای افزایش امنیت سایت، این مجوزهای دسترسی را کاهش دهید.
7. رمزگذاری SSL
طبق آمار اخیر ، تقریباً 21٪ از 100000 وب سایت برتر، هنوز پروتکل HTTPS را پیاده سازی نمیکنند و تقریباً 32.6٪ وب سایتها، دقیقا به همین دلیل امنیت ناکافی دارند. همه ما نام رمزگذاری SSL را شنیدهایم، اما بسیاری از ما دقیقاً نمیدانیم که این مدل از رمزگذاری چیست و چگونه کار میکند.
گواهینامه SSL مخفف «لایه سوکت های امن» است. شاید متوجه شده باشید که برخی از وب سایتها با http و برخی دیگر با https شروع می شوند. آن s کوچک در واقع نشان دهنده این است که وب سایتی که بازدید میکنید از رمزگذاری SSL استفاده میکند.
هر زمان که از سایتی بازدید میکنید، فرمی را پر میکنید و روی «ارسال» کلیک میکنید، اطلاعاتی که وارد کردهاید در معرض رهگیری توسط مهاجم یا هکر قرار میگیرد. با این حال، رمزگذاری SSL تضمین میکند که یک پیوند رمزگذاری شده بین سرور وب سایت و مرورگر وب وجود دارد. این موضوع، اطلاعات وارد شده را برای هر شخصی که به طریقی سعی در رهگیری آن دارد بیمعنی میکند؛ بنابراین محافظت ارزشمندی برای اطلاعات مهم مانند رمز عبور، ورود به سیستم، حسابهای بانکی و شماره کارت اعتباری فراهم میکند.
چنانچه علاقه دارید درباره امنیت سایت و ssl بیشتر بدانید مطالعه مقالات “خطای ssl چیست | آموزش رفع خطای ssl در گوگل کروم، موبایل و اندروید” و “SSL چیست و چرا استفاده از آن مهم است + معرفی انواع آن” به شما پیشنهاد میکنیم
8. نظارت و آزمایش منظم بر روی وب سایت داشته باشید
بر اساس گزارشات اخیر، 43 درصد از حملات سایبری و هکری، کسب و کارهای کوچک تا متوسط را هدف قرار میدهد. هکرها دوست دارند این مشاغل و کسب و کارهای کوچک را هدف قرار دهند زیرا آنها اغلب سطح منابع موجود برای اجرای اقدامات امنیتی مناسبی که در اختیار شرکتهای بزرگتر است را ندارند.
اگر استخدام یک کارشناس امنیتی برای افزایش امنیت سایت اقتصادی نیست، بسیار مهم است که اقداماتی را برای اجرای نظارت مداوم بر وب سایت خود و فعالیت آن انجام دهید. بهتر است تا نرمافزار مناسب برای این کار را خریداری کنید یا یک افزونه یا برنامه معتبر نصب کنید که نظارت و آزمایش مداوم فایلها و فعالیت وب سایت شما را اجرا کند تا از تغییرات و یا ناهنجاریهای احتمالی مطلع شوید. اسکنهایی که باید در نظر گرفته شوند عبارت است از:
- تشخیص بدافزار به صورت روزانه
- تشخیص تغییر فایلها که شامل برنامههای میزبانی وب سایت میشود
- اسکن PAN
9.یک شرکت هاستینگ معتبر انتخاب کنید
باور کنید یا نه، طبق گزارشها، 46 درصد از وب سایتها، دارای «آسیب پذیری امنیت سایبری بالا» تلقی میشود. جالبتر این واقعیت است که همین گزارش نشان داد که 87 درصد از وبسایتها دارای «آسیبپذیریهای امنیتی متوسط» هستند. خوشبختانه، لازم نیست که یک متخصص امنیت سایبری باشید تا بتوانید به درستی امنیت شرکت و مشتریانش را تضمین کنید.
وقت گذاشتن برای بررسی ارائه دهنده میزبانی وب، میتواند تفاوت عمدهای در افزایش امنیت سایت ایجاد کند. برای انتخاب یک هاستینگ مناسب، همچنین باید اشکال مختلف پشتیبانی فنی که شرکتهای هاستینگ ارائه می دهند و همچنین در دسترس بودن آن و روشهای تماسی که میتوان استفاده کرد را در نظر بگیرید.
10. برای افزایش امنیت سایت، محدودیتهایی برای آپلود فایل ها داشته باشید
آپلود فایل میتواند راهی عالی مناسب کاربران برای به اشتراک گذاشتن محتوا با وب سایت باشد. با این حال، میتواند خطرناک نیز باشد زیرا هکرها میتوانند از چنین فرصتی برای آپلود بدافزار استفاده کنند. با اجازه دادن به هر کسی برای آپلود فایل، خطر آپلود فایلهای مخربی که میتواند به وب سایت شما آسیب برساند یا دادههای کاربران را به خطر بیندازد، وجود خواهد داشت.
برای کمک به بهبود و افزایش امنیت سایت خود، بهتر است آپلود فایل را به کاربران قابل اعتماد خود محدود کنید. این موضوع، میتواند به کاهش احتمال آپلود فایلهای مخرب کمک کند. همچنین این عمل به اطمینان از این که فقط فایلهای مورد نیاز آپلود میشوند، کمک کند. علاوه بر این، شما میتوانید اقدامات لازم را برای بررسی تمام فایلهایی که آپلود میشوند قبل از این که در وب سایت در دسترس قرار گیرند، انجام دهید. این اقدامات احتیاطی به محافظت از وب سایت و بالا بردن امنیت سایت و کاربران آن در برابر خطرات امنیتی احتمالی کمک خواهد کرد.
10.به عنوان یکی از روش های افزایش امنیت سایت، از فایروال استفاده کنید
یکی از راههای بهبود امنیت وب سایت استفاده از فایروالهایی مانند Cloudflare است. فایروال نرم افزاری است که به جلوگیری از ورود انواع خاصی از ترافیک به وب سایت کمک میکند. این برنامه میتواند برای جلوگیری از دسترسی هکرها به سایت و مسدود کردن تبلیغات ناخواسته یا سایر انواع محتوا، مفید باشد.
انواع مختلفی از فایروالها برای بالا بردن امنیت سایت در دسترس هستند. انتخاب یکی از انواع این ابزارهای سازگار با وب سایت و سرویس میزبانی شما بسیار مهم است. استفاده از فایروال میتواند ابزار ارزشمندی برای بهبود امنیت وب سایت شما باشد.
11.از نرم افزار تشخیص ربات استفاده کنید
راه دیگر برای افزایش امنیت سایت، استفاده از برنامه های شناسایی ربات مانند DataDome است. DataDome مانع از دسترسی رباتها به وب سایت شما میشود. انجام این کار به بهبود امنیت و محافظت از وب سایت در برابر تهدیدات احتمالی، کمک میکند. علاوه بر این، DataDome میتواند با جلوگیری از فعالیت بیش از حد رباتها با ترافیک غیر ضروری، به بهبود عملکرد وب سایت کمک کند. در نتیجه، DataDome یک ابزار ضروری برای هر کسی است که به دنبال بهبود امنیت و عملکرد وب سایت خود میباشد.
12.از وب سایت در برابر هرزنامه و بدافزار محافظت کنید
هیچ وب سایتی از خطر هرزنامه و بدافزار در امان نیست. یکی از مهمترین کارهایی که میتوانید برای محافظت از سایت خود در برابر هرزنامهها و بدافزارها انجام دهید، استفاده از استراتژیهای امنیتی کلیدی است. این موضوع شامل موارد زیر میشود:
- نصب بهروزرسانیها و وصلههای امنیتی به محض در دسترس شدن
- استفاده از گذرواژههای قوی
- محدود کردن دسترسی به پنل مدیریت برای کسانی است که به آن نیاز دارند
همچنین باید از یک پلاگین یا سرویس امنیتی مانند Sucuri استفاده کنید که به جلوگیری از فعالیت هرزنامه و بدافزار، قبل از رسیدن به سایت کمک میکند. انجام این اقدامات احتیاطی، به حفظ وب سایت در برابر تهدید همیشگی هرزنامه و بدافزار کمک خواهد کرد.
13. URL ورود خود را پنهان کنید
یکی دیگر از راههای عالی برای افزایش امنیت سایت، پنهان کردن URL ورود به سایت است. اگر هکرها به نحوی موفق به دریافت نام کاربری و رمز عبور شما شوند، این کار باعث میشود که نتوانند به سایت شما دسترسی پیدا کنند.
چند راه مختلف برای مخفی کردن URL ورود وجود دارد. یکی از گزینهها استفاده از افزونه یا پلاگینها برای هدایت کاربران به صفحه ورود به سیستم هنگام دسترسی به آن است. یکی دیگر از این روشها، این است که URL را تغییر دهید تا به راحتی نتوان آن را حدس زد. پنهان کردن URL ورود یک راه ساده برای بهبود امنیت وب سایت شما است.
14. دسترسی به صفحات خاصی از وب سایت را محدود کنید
شما میتوانید امنیت وب سایت را با محدود کردن دسترسی به صفحات خاصی در آن، بهبود بخشید. این کار، از دسترسی کاربران غیرمجاز به اطلاعات حساس جلوگیری میکند. راههای مختلفی برای محدود کردن دسترسی به صفحات وب سایت وجود دارد. به عنوان مثال، میتوانید از محافظت از رمز عبور یا مجوزهای فایل استفاده کنید. حفاظت از رمز عبور نیاز به وارد کردن نام کاربری و رمز عبور برای دسترسی به صفحه دارد.
مجوزهای فایل به شما این امکان را میدهد که مشخص کنید کدام کاربران میتوانند به صفحه دسترسی داشته باشند. همچنین میتوانید از هر دو روش برای محدود کردن بیشتر دسترسی به صفحات وب سایت خود استفاده کنید.
15. رمزهای عبور را مرتباً تغییر دهید
برای افزایش امنیت سایت، علاوه بر ایجاد یک رمز عبور قوی، همانطور که توضیح داده شد، همچنین ضروری است که رمزهای عبور خود را به طور منظم و حداقل هر چند ماه یک بار، تغییر دهید تا خطر دسترسی غیرمجاز را کاهش دهید. با انجام این کار ساده میتوانید به حفظ امنیت وب سایت خود کمک کنید.
سخن آخر
افزایش امنیت سایت برای صاحبان مشاغل کوچک و بزرگ ضروری است و راههای زیادی برای بهبود آن وجود دارد. بهترین راه برای ایمن نگه داشتن وب سایت استفاده ترکیبی از روشها و به روز ماندن در مورد آخرین تهدیدات امنیتی است.
سوالات متداول
- چرا حفظ امنیت وب سایت، مهم است؟
استفاده از روشهای افزایش امنیت سایت، به بالا بردن اعتماد و اعتبار شما در بازار کمک میکند. - روشهای افزایش امنیت سایت کدامند؟
استفاده از سطوح دسترسی مدیریت شده، انتخاب رمز عبور استاندارد، استفاده از فایروال، استفاده از رمزگذاری SSL و… به حفظ امنیت وب سایت کمک میکند.